Beneficiile borșului în alimentație
Borşul de putină, specific gastronomiei tradiţionale româneşti, este considerat un adevărat remediu terapeutic pentru o serie de afecţiuni. Borşul este un produs bogat în acizi organici, minerale, vitamine şi enzime, rezultate în urma procesului de fermentaţie a tărâţei.
Iată care sunt, în opinia specialistilor, motivele pentru care trebuie
să includem borşul în regimul nostru de viaţă:
- Borşul de tărâţe are un important efect de fortifiere a sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
- Beneficii pentru aparatul cardiovascular prin efectele hipocolesteroleminate şi hipotensoare.
- Borşul este un ideal adjuvant digestiv. Asigură o funcţionare optimă a colonului şi poate participa la profilaxia cancerului de colon.
- Beneficiii pentru funcţia renală, patologie litiazică.
- Este recomandat persoanelor care doresc să scadă în greutate deoarece este foarte sărac în calorii şi stimulează arderea grăsimilor.
- O sursă importantă de probiotice precum lactobacilii Acidophilus şi Bifidus.
- Un remediu natural pentru starea de mahmureală. Poate remite simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă.
- Poate favoriza absorbţia metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul în intestinul uman, dar şi a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.
- Datorită prezenţei cromului în conţinut, borşul participă la reglarea glicemiei, fiind un adjuvant nutriţional în tratamentul diabetului zaharat de tip2.
Se recomanda pacienţilor cu stări anemice, deoarece redă pofta de mancare, elimină apatia şi senzaţia de somnolenţă asociată acestei stări.